Henüz dünyaya yeni yeni uyum sağlamaya başlayan bebeklerin bu durumu çoğu anne baba tarafından korkulacak bir durum olarak görülebilir. Bebekliğin ilerleyen dönemlerinde kusma durumu enfeksiyonların neden olduğu hastalıklar, tüketilen besinler, annenin tükettiği besinler gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerde kusmanın en genel nedeni yediği yemeklerin sindirilememesi ve ya fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
Bebeklerde kusma zaman ilerledikçe ve bebek büyümeye başladıkça kendiliğinden ortadan kalkmaya başlar. Bazı bebeklerde 1- 1.5 yaşa kadar kusma durumu değişmeyebilir. Gıda alerjisi ve reflü gibi durumlarda kusma uzun zaman boyunca devam edebilir.
Bebeğin şeffaf renkte kusması besinleri fazla tükettiğinin göstergesi olduğu gibi süt kesiği gibi kusması ise yine bebeğin fazla beslenmeye bağlı olarak yediklerini sindiremediğinin göstergesi olabilmektedir.
Bebekte Sarı Kusmuk ?
Bebekler zaman zaman kusabilir ancak kusmanın rengine bakılarak neden kustuğu konusunda fikir yürütülebilir. Bebekte Sarı kusmuk görüldüğü zaman herhangi bir enfeksiyondan şüphelenilebilir. Çünkü bebeklerin midesindeki besinlerin sağlıklı bir şekilde tüketildiği şeffaf renkteki kusmukla anlaşılmaktadır. Sarı renkli olan kusma ise bebeğin enfeksiyona maruz kaldığının göstergesi olacaktır.
Bebeklerin sarı renk kusması anne sütünün bebek için faydalı olmadığının da göstergesi olabilir. Bazı bebekler anne sütü almayı istemeyebilir. Ayrıca anne sütü tükettikten sonra bebek sarı renkte kusmaya başlayabilir. Bu durum doğru bir şekilde değerlendirilmeli ve doktora başvurarak sorunlar tespit edilmelidir. Anne sütünün istenmediği durumlarda bebeği sütten kesmek sarı renkte kusmanın önlenmesini sağlayacaktır.
Emziren bazı annelerin tükettiği bazı besinlere bağlı olarak bebeğin midesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda anne tükettiği besinlere özen göstermeli ve tükettiği besinlerin temiz olmasına da dikkat etmelidir.
Emmeyen bebeklerin sarı renkte kusması ise tüketilen bebek mamasının bebeğe faydalı olmadığının göstergesi olabilir. Mamanın değiştirilmesi gereken bu durumda mama markası değiştirildiğinde kusma durumu ortadan kalkabilir.
Hastalık nedeniyle oluşan sarı kusmalarda doktor tarafından gerekli görülen ilaçlar bebeğe verilebilir. Bir süre sonra bebekte sarı renkteki kusmuk geçmeye başlayacaktır. Genellikle enfeksiyon durumunda ilaç kullanımına bağlı olarak sarı kusma önlenebilmektedir.
Bebeklerde Sarı Renk Kusma Esnasında Yapılabilecekler
Bebeklerde sarı renkte kusma meydana geldiğinde bebeğinizi mutlaka oturur duruma getirmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde kustuğu miktarın bir kısmı boğazına kaçabilir ve olası aksiliklerde ise bebeğin ölümüne sebebiyet verebilir.
Bazen fazla emen ya da fazla miktarda mama tüketen bebekler yediklerini sindirebilmek amacıyla kusma yolunu seçebilirler. Sarı renkte kusma gördüğünüzde bebeğinizi beslemeye ara vermeniz gerekir.
Bebeğinizin yediklerini sindirebilmesi için mutlaka gazını almanız gerekir. Gazı olan bebekler yediklerini kolaylıkla sindiremezler. Bu durum ise bebeğin sancı çekmesine, açlık hissi ile yenide yemek yemek istemesine ancak huzursuz olmasına neden olacaktır.
Sıvı kayıplarına bağlı olarak bazen bebeklerde kusma durumu görülebilir. Mide içerisinde yeterli oranda olmayan sıvı nedeniyle bebeklerde kusma durumu yaşanabilir. Bu durumun önlenebilmesi için bebeğinize düzenli aralıklarla su içirmelisiniz.
Bebeklerde sarı renkte kusmuk görülmesi halinde mutlaka doktora başvurmalı ve enfeksiyon nedeniyle herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Bazı sarı renkteki kusmalar önemli sağlık sorunlarına işaret edebilmektedir.
Bebeklerde Kusmaya Neden Olan Durumlar
- Bebeğinizde gıda alerjisi gibi bir durum olabilir ve bu gibi durumlarda kusma kaçınılmaz bir durum olacaktır.
- Anne- bebek ilişkisinin sorunlu olduğu zamanlarda bebeklerde kusma sık yaşanan psikolojik sorunlar arasında yer almaktadır. Anne- bebek ilişkisinin düzenlenmesi durumun önlenmesine yardımcı olacaktır.
- Yeşil renkli kusma, kanlı kusma, ishal gibi durumların hepsinin bir araya geldiği durumlar tehlikeli sayılmaktadır. Böyle durumlarla karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- Yeni doğan bebeklerde hem ağızdan hem de burundan gelen kusmalar büyük bir sindirim sorunu yaşandığının göstergesidir. Bu durum için 48 saat içerisinde tekrarlayan aynı kusmalar için doktora gidilmesi gerekir.
- Yeni doğan döneminden birkaç ay sonra başlayan ve her yemek yeme zamanında ortaya çıkarak 1 yaşı geçtiği halde bir türlü geçmek bilmeyen kusmalar normal değildir. Bu durumu yaşayan annelerin bebeğin kusma rengine bakmaksızın doktora başvurması gerekir.
- Sarı renkli kusmalar büyük tehlikelerin habercisi olmasa dahi mutlaka doktora başvurulması gereken bir durum olmaktadır.
KAYNAK: https://www.saglikliyol.com/yeni-dogan-bebegin-sari-renk-kusmasi/