TÜRK-İŞ Verilerine Göre Yoksulluk Sınırı 92 Bin Lirayı Aştı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), çalışanların yaşam koşullarını değerlendirmek amacıyla her ay düzenli olarak yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Ekim 2025 verilerini paylaştı.
Araştırmaya göre, Ankara’da ikamet eden dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 28.411,95 TL olarak belirlendi. Gıda harcamalarının yanı sıra konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları da içeren yoksulluk sınırı ise 92.547,07 TL’ye ulaştı.
TÜRK-İŞ’in verilerine göre, bekâr bir çalışanın yaşam maliyeti de 36.984,12 TL’ye çıktı.
**MUTFAK ENFLASYONU YÜKSELİŞTE**
Araştırma, temel gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiğini gösterdi. Buna göre, gıda harcamaları bir önceki aya kıyasla yüzde 1,58 oranında yükseldi.
Son 12 ayda gıda fiyatlarındaki değişim oranı yüzde 39,06, yıllık ortalama artış ise yüzde 40,22 oldu. Yılın ilk 10 ayındaki artış oranı ise yüzde 34,76 olarak kaydedildi.
Konfederasyonun açıklamasında, özellikle temel gıda ürünleri, kira ve ulaşım giderlerindeki artışın çalışanların bütçelerini zorladığı belirtilirken, TÜRK-İŞ, “Geçim maliyetlerindeki bu durum, ücret artışlarının yaşam maliyetini karşılayamadığını ortaya koyuyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
TÜRK-İŞ’in bu verileri, Türkiye’de yaşam maliyetlerinin sürekli artış gösterdiğini ve özellikle dar gelirli ailelerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Konfederasyon, çalışanların ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ücretlerin enflasyon karşısında korunması gerektiğini vurguladı.
Araştırma sonuçlarına göre, gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra, konut ve ulaşım gibi diğer temel harcamalardaki yükseliş de dikkat çekiyor. Özellikle kira fiyatlarındaki artış, aile bütçelerini ciddi şekilde zorluyor. Bu durum, çalışanların yaşam standartlarını düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda geleceğe dair endişelerini de artırıyor.
TÜRK-İŞ, çalışanların bu zorlu koşullar altında desteklenmesi gerektiğini belirterek, hükümetin ve işverenlerin bu konuda adım atmasını talep etti. Konfederasyon, asgari ücretin ve diğer ücretlerin yaşam maliyetlerine paralel olarak artırılması gerektiğini savundu.
Sonuç olarak, TÜRK-İŞ’in Ekim 2025 verileri, Türkiye’de yoksulluk sınırının 92 bin lirayı aştığını ve çalışanların geçim koşullarının giderek zorlaştığını ortaya koyuyor. Bu durum, ekonomik politikaların yeniden gözden geçirilmesi ve çalışanların yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getiriyor.
