7.7 C
Konya
Cuma, Kasım 22, 2024

Seçime 7 gün kaldı! İşte 15 soruda 14 Mayıs seçimleri

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Bu seçimde, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyeleri belirlenecek.
4 Cumhurbaşkanı adayı yarışacak
Seçimde, pusuladaki sıralamaya göre, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan, cumhurbaşkanı adayı olarak yarışacak.

24 siyasi parti katılacak
Milletvekili Genel Seçimi’ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

Bazı siyasi partiler, “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girme kararı aldı.

Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor.

“Millet İttifakı”nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti oluşturdu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altına seçime giriyor. Anayasa Mahkemesinde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katılıyor.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi, “Ata” ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise “Sosyalist Güç Birliği İttifakı” adı altında seçime giriyor.
Hangi partiler 87 seçim çevresinin tümünde seçime katılıyor?
Seçime giren partilerden AK Parti, BBP, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Memleket Partisi, Millet Partisi, MHP, Sol Parti, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 87 seçim çevresinin tümünde seçime katılıyor.

CHP 80, İYİ Parti 78, Zafer Partisi 75, Yenilik Partisi 74, Genç Parti 72, Adalet Partisi 67, Anavatan Partisi 63, Güç Birliği Partisi 59, Türkiye İşçi Partisi 55, Milli Yol Partisi 49, Adalet Birlik Partisi ise 47 seçim çevresinde seçime giriyor.
191 bin 884 sandık kurulacak
Türkiye genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kurulacak.

Yurt içi ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verecek. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı 53 bin 172.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden taşınan seçmenler, adresi kayıtlarını aldırdı. Seçmenler, adres kaydını nereye aldırırsa orada oy kullanacak, oylar o seçim çevresi için sayılacak. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı.

Deprem bölgesindeki faaliyetlerin hangi aşamada olduğunun takibi için YSK personeli ve üyelere bölgede incelemelerini sürdürüyor. Bölgede inceleme yapan Kurul üyeleri, sandık kurulacak alanlarda problem bulunup bulunmadığı ve varsa problemlerin çözümü için gerekli çalışmaları yapıyor.

İşte 15 soruda 14 Mayıs seçimleri…

Oy verme saatleri ne zaman?
08.00-17.00 arasında oy kullanılebilecek.

Nüfus cüzdanı olmayanlar oy kullanabilir mi?
Kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli ve resmi belgelerden birini yanında bulunduran seçmen sıra numarasını söyleyerek oy kullanabilecek

Seçmen bilgi kağıdı bulunması şart mı?
Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil

Yanlış oy kullandığını söyleyen seçmene yeni pusula verilir mi?
Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Yurt dışında 9 Mayıs’a kadar oy veremeyen seçmen bir daha oy kullanamaz mı?
Yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlı seçmenler, 46 gümrük kapısında 14 Mayıs Pazar saat 17.00’ye kadar oy verebilecek

Oylar hangi hallerde geçersiz sayılır?
Evet ya da Tercih mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak. Pusulanın bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması, karalanması veya işaretlenmesi, zarftan işaret
amacı taşıyan madde çıkması durumunda da oylar geçersiz sayılacak

İki pusuladan biri geçersiz sayılırsa diğeri de geçersiz sayılır mı?
Bir seçim türüne ait pusulanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Sadece ittifak alanı içine basılan oylar geçerli mi?
Yanlız ittifak alanı içerisine mührün basıldığı her durumda bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa ayrı ayrı işaretlenecek

Sandık kurulları kaç kişiden oluşacak?
5’i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişilik sandık kurulu görevli olacak.

Seçim sonuçlarının güvenliği nasıl sağlanıyor?
Yüksek seçim Kurulu(YSK) seçimlerin şeffaf ve denetlenebilir biçimde gerçekleştirilmesi için 2007’den bu yana Seçim Bilişim Sistemi’ni(SEÇSİS) kullanıyor.

Oy kullandığım sandığın sonuçlarını görebilir miyim?
Sonuçların kesinleşmesinden sonra tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanaklar YSK’nın internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine açılacak.

Basın yayın kuruluşları sonuçları saat kaçtan itibaren açıklayabilecek?
Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak. YSK, saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verebilecek.

Cumhurbaşkanı seçimi ilk oylamada biterse sonuçlar ne zaman açıklanır?
Bu durumda YSK, geçici sonuçları saat 23.59’a kadar ilan edecek.

Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylamaya kalırsa süreç ne olacak?
İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak.

İkinci oylamada seçmenler nerede oy kullanacak?
Seçmenler, ilk seçimde oy verdikleri sadndık alanlarında oylarını kullanacak

Benzer Haberler

Sosyal Medya

10,211BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
1,251AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Haberler