Borsa İstanbul’da Düşüş Hız Kazanıyor!
Son dönemde küresel piyasalardan negatif yönde ayrışma belirginleşirken, Borsa İstanbul’da önemli makroekonomik verilerin eksikliği hissediliyor. İç siyasi gündem, piyasalar üzerindeki baskının temel nedeni olarak öne çıkıyor.
Ata Yatırım’ın bültenine göre, banka hisselerinde yaşanan sert satışlar, endeksteki baskının ana kaynağı olarak dikkat çekiyor. Bankacılık endeksi yüzde 4,46 oranında sert bir düşüş yaşarken, sanayi endeksi ise yüzde 1,75 oranında değer kaybederek günü tamamladı.
Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, son aylarda piyasaları yukarı yönlü etkileyen faiz indirim beklentileri zayıflamaya başladı. Faiz indirim beklentileri devam etse de, bu beklentilerin etkisi azaldı ve iç piyasalar yeni bir hikaye yaratmakta zorlanıyor. Bu durum, piyasalardaki güç kaybının temel nedeni olarak görülüyor.
Ayrıca, siyasi gündemdeki gerilimin devam etmesi, Borsa İstanbul’da alım iştahını zayıflatan bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor.
Endeksin güne tepki alımlarıyla başlaması beklenirken, gün içi hareketler açısından 10,265 seviyesi ilk destek bölgesi olarak izlenecek. Bu seviyenin üzerinde tutunma çabası ve taban oluşumu beklentisi devam ediyor. Ancak, 10,265 seviyesinin altında bir kapanış, endekste orta vadeli bir İkili Zirve formasyonunun onayı anlamına geleceğinden, mevcut pozisyonlar için bu seviyenin altında ısrar edilmemesi öneriliyor.
Öte yandan, 14 Ekim 2025 tarihinde borsada geri alım yapan şirketler şunlar oldu:
– PC İletişim, 25.0 bin adet payı 21.2 TL fiyattan geri aldı.
– Mavi Giyim, 500.0 bin adet payı 37.1 TL fiyattan geri aldı.
– Panelsan Çatı Cephe, 7.0 bin adet payı 39.3 TL fiyattan geri aldı.
– Escar Filo Kiralama, 300.0 bin adet payı 18.9 TL fiyattan geri aldı.
– Lokman Hekim, 29.0 bin adet payı 16.1 TL fiyattan geri aldı.
– Enerya Enerji, 100.0 bin adet payı 9.5 TL fiyattan geri aldı.
– Ahlatcı Doğalgaz, 90.0 bin adet payı 25.8 TL fiyattan geri aldı.
– Akfen GYO, 850.0 bin adet payı 2.5 TL fiyattan geri aldı.
– Akfen Yenilenebilir Enerji, 65.0 bin adet payı 16.8 TL fiyattan geri aldı.
– Akfen İnşaat, 130.0 bin adet payı 21.1 TL fiyattan geri aldı.
Bu gelişmeler ışığında, Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşün hız kazanması, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Piyasaların gelecekteki seyri, hem küresel hem de yerel faktörlere bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor.