**Türkiye’nin Sıfır Atık Sergisi New York’ta İlgi Görüyor**
Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Hareketi çerçevesinde New York’ta “Sıfır Atık Mavi-Damla Damla” Sergisi açıldı.
Serginin açılışını Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BM-Habitat İcra Direktörü Anaclaudia Rossbach, Azerbaycan İklim Değişikliğinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve COP29 Başkanı Mukhtar Babayev, Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş ile bazı yabancı bakanlar ve uluslararası çevre kuruluşlarının üst düzey temsilcileri birlikte gerçekleştirdi. Açılışın ardından, sergi alanını birlikte gezdiler.
Sergide suyun önemine dikkat çekmek amacıyla “Mavinin Farkında Mısın?” (Are You Blue Aware?) sloganı kullanıldı. Görsel ve işitsel eserlerle suyun değerine vurgu yapılan sergide, Türkiye’nin Van, Salda, Meke, Beyşehir ve Eğirdir gölleri ile İzmit Körfezi’nde yürüttüğü su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalar anlatıldı.
Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, su kaynaklarının önemini vurgulayan enstalasyon çalışmaları sergide öne çıktı. Taha Baydar’ın beş cam eseri ve atık camlardan üretilen “Pina” enstalasyonu, Gökhan Doğan’ın suyun değerini deneyimleten etkileşimli dijital sanat eseri ve Ali Saran’ın suyun ritmini yansıtan “Sound of Water” müzik eseri sergide yer aldı.
Ebru sanatçısı Garip Ay’ın çalışmaları, etkinlikte katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Sergi, Türkiye’nin denizler, göller ve okyanusların korunmasına yönelik çalışmalarını uluslararası arenada tanıtmayı, “Sıfır Atık Mavi” markası altında somut çevresel kazanımları ve farkındalık çalışmalarını sunmayı, küresel ölçekte çevre diplomasisini güçlendirecek iş birlikleri ve ortaklıklar oluşturmayı amaçlıyor.
**”SERGi, DOĞAYLA ARAMIZDAKİ BAĞLARI HATIRLATIYOR”**
Etkinlikte konuşan Emine Erdoğan, konuklarla bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ve onuru dile getirerek, etkinliği düzenleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sıfır Atık Vakfı’na ve sergiye eserleriyle katkı sunan sanatçılara teşekkür etti. Erdoğan, sanatçıların sürdürülebilir ve adil bir dünyanın sadece politikalar değil, sanat, hayal gücü ve evrensel değerlerle de kurulabileceğini gösterdiklerini belirtti. Eserleriyle doğaya tercüman olan ve kalplere şifa veren sanatçıların, bu ilham verici sergiyle doğayla aramızdaki derin bağları hatırlamamıza vesile olmasını diledi.